måndag 9 mars 2009

Vegetariskt för allt i världen - Indisk grönsakscurry

Min extrafamilj Volkwijns med rötterna i Sydafrikansk indisk inspirerad matlagning gör att jag får "mammas-köttbullar-känslor" av denna gryta, utan minsta kött i närheten. Ät helst med råris till och så chutney såklart. Denna version är mild och snäll - men god.

4-6 port tillagningstid ca 45 min


1 huvud blomkål i buketter
1 stjälk broccoli i buketter (stammarna kan skalas och tärnas)
1 morot skalad i slantar
4-6 potatisar skalade och i tärningar (stora tärningar)
2 gula lökar eller 8 små steklökar skalade och i bitar
1 pkt kokta röda linser (alt. 2-3 dl blötlagda röda linser)
1 dl matlagningsyoughurt (alt låglaktos)
vatten

1 tsk korriander frön
1 tsk bruna senapsfrön
1 msk riven ingefära färsk (ca 3 cm)
1-2 klyftor vitlök
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
chilipeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk olja

Så här gör du:
Hetta upp oljan i en gryta, häll i korrianderfrön, senapsfrön och ingefära och fräs under omrörning (fröna poppar liksom).
Blanda ner vitlök, garam masala, gurkmeja och alla grönsaker, buljongtärning. Slå på lite vatten i botten så att det inte bränns.
Skölj av linserna och blanda i tillsammans med yoghurten och vatten till lagom gryt känsla.
Krydda med chilipeppar - smaka av.

Låt allt småkoka tills potatisen är ätmjuka (använder du blötlagda linser ska de också vara mjuka såklart.)
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar