tisdag 10 mars 2009

Halländsk bohuslåda

En rätt insprirerad av ett besök på Bohusläns museum för massa år sedan... för köttälskare ett bra tillbehör

4 port

Ingredienser:
12 st potatisar
mjölk
smör (eller smör & rapsolja)
salt & peppar

2 morötter
1 stor (eller 2 små) palsternacka
1 liten kålrot
1 purjolök i strimlor
olja/smör att steka i
salt & peppar

1-2 dl risven ost

Gör så här:
Koka potatisarna för att göra potatismos.

Under tiden skala och grov riv rotsakerna. Fräs rotsakerna med purjon i en stekpanna, kan behövas göras i omgångar.

Gör potatismos - jag brukar använda elvispen direkt i grytan, förutsatt att det är en rostfri gryta - med den kokta potatisen lite smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en eldfast form. Bred ut moset i botten, lägg över rotsaksfräset och till sist den rivna osten. Gratinera i ca 225o i 10-15 min. (Längre tid och lägre temperatur om moset kallnat innan.)

Gott med stekt lamkotlett till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar