onsdag 18 mars 2009

Simmarmammans pastasallad

Har man eller har haft ambitiösa simmande tonåringar hemma blir man en hejare på att göra pastasallad... det har åtminstone jag blivit. Det går i ett flängandes fläng och håller den simmande tonåringen någorlunda mätt och belåten. Dessutom blir tonåringen själv ännu bättre på att svänga ihop detta.

Så här brukar jag göra:

Koka en lagom portion pasta (gärna gemelli med vita fibrer eller någon annan fiberpasta som håller "formen" bra).

Under tiden som pastan kokar, finhackar jag en liten röd steklök alt en klyfta rödlök och strimlar 2 stycken torkade tomater och några blad färsk basilika. Detta "hack" lägger jag i en plastlåda, typ. glasslåda, tillsammans med 1-2 msk av oljan till de torkade tomaterna.

Häll av pastan, skölj fort i kallt vatten och lägg dem i plastlådan, rör runt så att allt blandas. Krydda med citronpeppar och ev. salt.

Smula 50 - 75 g feta ost, dela en stor tomat i små klyftor alt. tärningar, tärna ca 5 cm gurka, tärna 50 g skinka eller salami. Detta läggs ovanpå och blandas med resten innan man äter.

Variationerna är oändliga:
Skinka/salami kan bytas mot marinerade bönor
Feta osten mot annan god ost - cheddar i tärningar, parmesan i flagor eller chevré i små bitar.
Basilikan kan ersättas av andra frusna örtkryddor eller frusna.
Tomater, gurka kan utökas/ersättas av broccolibuketter (koka med de sista minuterna på pastan) eller gröna bönor....
Soltorkade tomater kan bytas mot konserverad ananas, och lite vanlig olivolja, passar bra till köttbullar. Köttbullarna kan vara frusna som små kylklampar om salladen görs tidigt på morgonen och inte ska ätas förrän senare.

Glöm inte gaffel eller sked!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar